Libertarismi‐FAQ

Tämä FAQ on ensimmäinen laajempi suomenkielinen verkkoteksti libertarismista eli radikaalista markkinaliberalismista. FAQ elää sitä mukaa kun uusia kysymyksiä, näkökantoja ja tietoa tulee saataville, emmekä aio versioida sitä. Vastaamme mielellämme kysymyksiin joita teksti ei vielä käsittele, ja palaute on muutenkin tervetullutta. Mikäli linkität FAQ:iin, kannattaa käyttää tekstin kanonista osoitetta http://www.iki.fi/~decoy/l‐diaries/libertarian‐faq.

Teksti on libertaarien kirjoittama ja häpeilemättömän myönteinen aatteelle. Kriittisempää kommentaaria kaipaavien täytynee toistaiseksi etsiä omat lähteensä ja kirjoittaa omat vastineensa. Useimmiten tämä tarkoittaa tutustumista englanninkieliseen kirjallisuuteen. Linkitämme ja viittaamme kuitenkin mielellämme vastakkaisiin mielipiteisiin sitä mukaa kun niistä kerrotaan meille.

Libertarismi kulkee joskus myös nimillä libertarianismi, klassinen liberalismi, markkinaliberalismi tai oikeistoliberalismi. Vastaavasti libertaareja kutsutaan termeillä libertaristi, libertariaani, klassinen liberaali, markkinaliberaali tai oikeistoliberaali. Tässä tekstissä seurataan vakiintunutta nykykäytäntöä.

Aatetta ei myöskään pidä sekoittaa samalla nimellä kulkevaan vasemmistoanarkismin muotoon, tai aiempaan filosofiseen koulukuntaan joka edusti tahdonvapautta, vastakohtana determinismille.

Sisällys